Soğuk Sıkım Zeytinyağ
Soğuk sıkım zeytinyağı, zeytinin içeriğinde yer alan faydalı vitamin ve minerallerin en az kayıpla yağa dönüştürülmesini sağlayan yöntemin adıdır. Soğuk sıkım tekniği ile çıkarılan yağ, özellikle erken hasat dönemi denilen Ekim-Kasım ayları aralığında toplanan zeytinlerin 20-24 santigrat derecenin altında, “soğuk sıkım” adı verilen teknikle sıkılmasıyla elde edilir. “Polifenol” sağlık bileşeni erken dönemde hasat edilen zeytinlerin içeriğinde yoğun miktarda bulunur. Soğuk sıkım tekniği ise bu sağlık bileşeninin korunarak yağa aktarımını gerçekleştirir. Erken hasat ve soğuk sıkım tekniği bir arada hayata geçirildiğinde elde edilen yağın adeta bir sağlık iksirine dönüşmesi sağlanır.
Zeytinyağı üretiminde günlük tüketime yönelik daha uygun fiyatlı seri üretim zeytinyağları, elde edilen zeytin hamurunun 38 dereceye ısıtılmasıyla hazırlanır. Daha fazla yağ elde edilmesine olanak tanıyan bu yöntem zeytinin yağını çıkarırken içindeki faydalı mineral ve vitaminlerin büyük oranda kaybedilmesine neden olur. Soğuk sıkım yönteminde ise bu değerli içerik korunurken elde edilen yağ oranı azalır. Bu nedenle erken hasat-soğuk sıkım zeytinyağları “altın değerinde” nadir ve aroması ile benzersiz lezzettedir.
Bir zeytinyağının soğuk sıkım zeytinyağı kabul edilebilmesi için üretim esnasında kullanılan suyun sıcaklığının en fazla 25 derece olması gerekmektedir. Isı ne kadar düşük ve sıkım ne kadar çabuk olursa yağda o kadar kaliteli olur.
Soğuk sıkım zeytinyağının erken hasat zeytinler ile hazırlananı makbuldür. Gerek aroması, gerek faydalı bileşenleri ile “sağlık iksiri” kabul edilen soğuk sıkım zeytinyağını şifa niyetine her gün birer kaşık içerek de tüketebilirsiniz. İçeriğinin korunması açısından soğuk tüketilmesi önerilen soğuk sıkım zeytinyağlarını özellikle; sabah kahvaltılarında çeşitli baharatlarla tatlandırılmış şekilde ekmek banarak, her öğün yemeklerinize eşlik edecek salatalara ekleyerek ve soğuk zeytinyağlıların hazırlanmasında kullanabilirsiniz.
Soğuk sıkım zeytinyağı, diğer yağlar gibi midede değil bağırsakta çözülür, içeriğindeki asit miktarının yoğun olmamasından dolayı sindirim sistemini rahatlatır.
Soğuk Sıkım Zeytinyağının Faydaları;
Hücre ve dokuların yaşam sıvısı kabul edilen yağlar, bir insanın yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu enerjinin de kaynağıdır. Soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen zeytinyağları, içerdiği sağlık bileşenleri ile vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir, hormon gelişiminden kalp sağlığına kadar pek çok konuda kaliteli yağ dokusu ve hücre gelişimi sağlar. Değerli içerik ve bileşenleriyle soğuk sıkım zeytinyağının 6 büyük faydası…
1- Antioksidan Zengini İçerik: Soğuk sıkım zeytinyağı “Fenol” bileşenleri yönünden zengindir. Fenol güçlü bir antioksidandır ve pıhtılaşmayı önleyen yapısı ile de kalp sağlığı için değerli bir kalkan görevi üstlenir. Zeytinin içeriğinde polifenol yapısı vardır. Bu polifenoller solunum ve sindirim sistemi hastalıklarına neden olan mikroorganizmaların bertaraf edilmesinde etkilidir. Soğuk sıkım tekniği, zeytin içeriğindeki bu polifenol yapının korunarak zeytinyağına dönüştürülmesine olanak tanır. Bu özelliği ile soğuk sıkım zeytinyağı antibiyotik görevi üstlenerek vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir, hastalıklarla mücadele etmeye yardımcı olur.
2- Kolesterol Düşürür, Kanseri Önler… Fenol bileşenleri açısından zengin soğuk sıkım zeytinyağı tüketiminin vücut üzerinde bilinen en büyük özelliklerinden biri kolesterol düşürücü etkiye sahip olduklarıdır. Oysa sahip olduğu bu değerli içerikle soğuk sıkım zeytinyağları; iltihap kurutmadan, bazı kanser türlerinin oluşumunu engellemeye; kanamayı durdurmaktan merkezi sinir sistemi dejenerasyonu önlemeye kadar geniş alana yayılmış bir çok faydası da vardır.
3- Omega 3 ve 6 Deposudur: Soğuk sıkım zeytinyağı, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri de içerir. Omega yağ dengesi, hem kalp hem de bağışıklık sistemi için gereklidir. Soğuk sıkım zeytinyağının düzenli kullanımında, vücudun ihtiyacı olan Omega yağ bileşenleri karşılanacak dolayısıyla da kalp sağlığı başta olmak üzere diyabet, kanser, obezite, hücre yıkımı gibi hastalıklardan kişinin korunması sağlanacaktır.
4- Hücre Gelişimini Destekler, Yaşlanmayı Geciktirir… Soğuk sıkım zeytinyağı, vücudun dışarıdan desteğine ihtiyaç duyduğu beta-karoten, C, D, E, K vitaminleri, selenyum, çinko ve polifenoller içerir. Bu içeriği ile güçlü bir antioksidandır. Düzenli olarak soğuk sıkım zeytinyağı tüketimi antioksidan yönünden zengin beslenme modeli ile yaşlanma geciktirici ve hücre gelişimini destekleyici yapı taşlarının kurulmasına yardımcı olur.
5- Alzheimer İle Mücadele Eder, Oluşumunu Geciktirir… Soğuk sıkım zeytinyağı, Alzheimer (beyin bunaması) hastalığı ile mücadelede etkili E vitamini ve temel yağ asitleri yönünden zengindir. Bir çorba kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı, günlük alınması önerilen E vitamini miktarını içerir. E vitamini ve temel yağ asitleri, insan beynini virütik ve toksik saldırılara karşı koruyarak Alzheimer hastalığı ile mücadele eder/oluşumunu geciktirir.
6- Etkili Bir Ağrı Kesicidir… Soğuk sıkım zeytinyağı, zeytinin içeriğinde bulunan, genellikle ağrı kesici ilaçların üretiminde kullanılan ibuprofen isimli maddeyi içerir. Bu madde bir tek soğuk sıkım yöntemi ile hazırlanan zeytinyağlarında günlük tavsiye edilen kullanım miktarı korunarak çıkarılabilmektedir. Her gün düzenli olarak 50 gram soğuk sıkım zeytinyağı tüketimi, migren ağrılarından eklem ağrılarına kadar tüm ağrıların azaltılması hatta kaybolmasında en doğal yöntemdir. Özellikle iltihaplı romatizma, kireçlenmeye bağlı eklem ağrıları, kas ve mafsal ağrıları, baş -boyun tutulmaları gibi eklem ve kas bölgelerinde meydana gelen ağrılar, soğuk sıkım yöntemi ile elde edilmiş zeytinyağıyla yapılacak masaj ile hafifletilebilmektedir.
Soğuk Sıkım Zeytinyağının Aroması
Elde edilmesi zahmetli, diğer yöntemlere oranla daha eser miktarda kıymetli yağ oranıyla soğuk sıkım zeytinyağının aroması da diğer yağlardan farklıdır. “Gurme Yağı” olarak da adlandırılan soğuk sıkım zeytinyağı özellikle erken hasat döneminde toplanan zeytinlerden çıkarılan yağlarla yüksek kaliteli, değerleri içinde korunmuş, aroma yönünden de zengin “altın değerinde” bir yağdır. Soğuk sıkım yöntemi, zeytin içeriğindeki faydalı bileşenleri koruduğu gibi aynı zamanda zeytinin özel aromasını da korumayı başarır.