Organik Zeytinyağı tanımlaması kulağa şaşırtıcı geliyor değil mi? Hatta ‘’Zeytinyağının organik olmayanı mı vardı?’’ diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Tabii ki tüm zeytinyağları organiktir fakat burada sorulması gereken zeytinyağının ne kadar organik olduğudur. Bir zeytinyağının ne kadar organik, sağlıklı ve gerçek olacağı zeytin tohumu toprağa düştüğü andan itibaren belli olmaya başlar. Peki gerçek bir natürel sızma elde etmek için izlememiz gereken adımlar nedir?
Zeytinyağını elde etmekte kullanacağınız zeytinin yetişme şartları çok önemli
Zeytin atık sular, hava kirliliği, elektrik hatları gibi şehirleşme sonuçlarından etkilenen hassas bir meyvedir. Zeytin mahsulü olumsuz yönde etkilendikçe, zeytinyağının organiklik kalitesi de bozulur. Bir zeytinyağının organik olabilmesi için yağın elde edildiği zeytin çiftliğinin yerleşim alanlarından, atık sahalarından, sanayi bölgelerinden hatta yüksek gerilim hatlarından uzak olması, zeytin yetiştiriciliğinde tarım ilacı, inorganik gübre vb. kullanılmaması gerekir. Maalesef piyasadaki organik zeytinyağlarının çok azı bu kriterlere uygun çiftliklerde üretiliyor.
Zeytinleri topladık, peki ya sonra?
Doğal ortamında, ilaçsız ve şehir kirliliğinden uzak yetişmiş zeytinleri topladınız, tebrikler. Bu işin en önemli kısmıydı ama zeytinleri topladığınız andan itibaren maksimum 4 saatiniz olduğunu bilmelisiniz. Çünkü zeytin dalından koparıldıktan sonra hemen sıkılmazsa aside oranı yükselir ve kalitesi düşmeye başlar. Yani hasat ettiğiniz zeytinleri ne kadar erken sıkarsanız o kadar asit oranı düşük bir organik yağ elde edersiniz.
Sıkım demişken…
En kaliteli zeytinyağı soğuk sıkımtekniğiyle üretilir. Soğuk sıkım en fazla 25 derece ısıda ve 40-45 dakika içinde yapılmalıdır. Tüm faydalı maddeler bu aşamada ortaya çıkar. Bir zeytinyağının soğuk sıkma sınıfına girebilmesi için üretim esnasında kullanılan suyun sıcaklığının en fazla 25 derece olması gerekmektedir. Isı ne kadar düşük ve presleme ne kadar çabuk olursa yağda o kadar kaliteli olur. Yüksek ısı zeytinyağının besin değerlerini ve hoş kokulu yapısını olumsuz etkilediğinden, düşük su sıcaklığında elde edilen zeytinyağlarının aromatik bileşenleri ve besin değerleri, diğer yöntemlerle kıyaslandığında çok daha yüksektir. Kısacası soğuk sıkma yönteminin tek farkı, üretim sırasında kullanılan suyun sıcaklığının düşürülerek üretim yapılmasıdır.
Son olarak, nasıl saklamalı?
Organik sızmanın organikliğini koruyabilmesi için uygun koşullarda saklanması gerekiyor. Zeytinyağı aynen şaraplarda olduğu gibi güneş ve hatta şiddetli ampul ışığına maruz kalmayacak bir yerde saklanmalıdır. Işık zeytinyağının bozulmasına sebebiyet verir. Zeytinyağının bozulduğunu acı ve kötü tadından anlayabilirsiniz. Ayrıca zeytinyağı ışık geçirgenliği düşük olankoyu renkli şişelerde saklanmalıdır. Yani market raflarında ışığa yakın dura, şeffaf şişeli zeytinyağlarından uzak durmamız gerekiyor.